Potensialet for konflikter avtar på arbeidsplasser der det foreligger forutsigbarhet rundt oppgaver, ansvarsfordeling og orden. Når det er tvetydighet, skapes det mer rom for å bygge egne oppfatninger.
En robust samarbeidskultur handler i bunn og grunn om å skape et godt organisatorisk og sosialt arbeidsmiljø som er preget av god vilje, åpen kommunikasjon og vilje til å lytte til hverandre.
Potensialet for konflikter avtar på arbeidsplasser der det er en klar oppgave- og ansvarsfordeling
Konflikter oppstår hovedsakelig rundt spørsmål der folk har forskjellige ønsker. Viktige spørsmål å finne svar på er:
Du som arbeidsgiver eller leder kan lage en liste og gjennomgå disse områdene. Har vi gode måter å håndtere disse problemene på? Hvis man ikke har det, er det en risiko for at konflikter vil utvikle seg.
For å unngå konflikter er det viktig at det finnes forum for dialog, diskusjon og varsling. Uenigheter som ikke håndteres vil i mange tilfeller utvikles til konflikter, og jo lengre konflikten får leve jo vanskeligere vil løsningen være. Konflikter som vedvarer over tid og ikke lar seg løse, kan ende med sanksjoner og ensidig tvang.
Hvilken tilnærming som passer best, avhenger av situasjonen. Spørsmål man kan stille seg selv er: kjenner personalet hvilke forum som kan brukes? Er det klarhet om leder sin rolle og oppgaver ved konflikthåndtering?
Selv om det kan være anstrengende å takle konflikter har man mye å tjene på å håndtere problemer tidlig slik at de ikke vokser. Her er det viktig at ansatte ikke er redde for å løfte saker som er vanskelige. Ved å dyrke en god kultur for kommunikasjon vil det bli lettere å ta opp spørsmål og løse problemer før de eskalerer til en konflikt.
Ansatte må kunne forvente at hvis man tar opp en sak, blir man behandlet med respekt.
I et godt psykososialt arbeidsmiljø vil medarbeiderne oppleve:
I et psykososialt arbeidsmiljø som har større utfordringer kan medarbeiderne oppleve: