Leder har i følge arbeidsmiljøloven en aktivitets- og omsorgsplikt, noe som betyr at man plikter å ta grep dersom konflikter oppstår i arbeidsmiljøet.
Hva kjennetegner en konflikt?
Konflikter kan deles opp i to kategorier:
Varme konflikter kan føre til psykiske og fysiske helseplager. Søvnproblemer, stressaktivering, bekymringstanker og selvkritikk kan føre til kroppslige smerter, samt angst og depresjon. Det er derfor utrolig viktig å adressere konflikter på et tidlig tidspunkt for å forebygge sykefravær.
I varme konflikter er det også vanlig å begynne å involvere andre personer i arbeidsmiljøet. Det er naturlig for oss å søke sosial støtte for eget synspunkt. Ulempen med dette er at konflikten dermed kan påvirke hele arbeidsmiljøet i virksomheten negativt.
Forebygging
Potensialet for konflikter avtar på arbeidsplasser der det foreligger forutsigbarhet rundt oppgaver, ansvarsfordeling og orden. Når det er tvetydighet, skapes det mer rom for å bygge egne oppfatninger.
En robust samarbeidskultur handler i bunn og grunn om å skape et godt organisatorisk og sosialt arbeidsmiljø som er preget av god vilje, vennlighet, åpen kommunikasjon og vilje til å lytte til hverandre. Det systematiske HMS arbeidet bør gjennomsyres av viktigheten av ansattmedvirkning og gode rutiner for tilbakemeldinger, håndtering av avviksmeldinger og meningsutveksling.
Det er sentralt å ha gode rutiner på korrekt saksbehandling og dokumentasjon av prosessen rundt konflikthåndtering.
Viktigheten av tidlig dialog
For å forebygge skadelige konflikter i arbeidsmiljøet er det viktig at det finnes forum for dialog, diskusjon og varsling. Uenigheter som ikke håndteres vil i mange tilfeller utvikles til konflikter, og jo lengre konflikten får leve jo vanskeligere vil løsningen være.
Konflikter som vedvarer over tid og ikke lar seg løse, kan ende med sanksjoner fra arbeidsgivers side. Denne type virkemidler kan medføre store kostnader og høy ressursbruk.
En viktig tommelfingerregel er derfor å forsøke å løse konflikten eller uenigheten så raskt som mulig og på lavest mulig nivå. Inviter de ansatte inn til en samtale med følgende agenda:
Dersom leder kjenner seg usikker på rollen som megler kan man velge å hente inn ekstern kompetanse, for eksempel fra HR eller bedriftshelsetjenesten.
Hvordan kan bedriftshelsetjenesten bistå?
Vi i DNA Bedriftshelsetjeneste kan bistå virksomheten med blant annet: