Forskning viser at høy grad av kunnskap og eierskap til oppgavene samt tilhørighet til arbeidsplassen er faktorer som reduserer risikoen for sykefravær og turnover. En arbeidshverdag som gir denne type opplevelser er faktisk direkte helsefremmende.
Vi vet samtidig at opplevelse av stress, mistrivsel og lav støtte i jobbhverdagen påvirker helsen vår negativt. Disse følelsene kan føre til psykisk uhelse, samt muskel- og skjelettplager.
Følgende forhold på jobb påvirker oss negativt:
I det systematiske HMS arbeidet bør man derfor gjennomføre risikovurdering og kartlegging av hvilke situasjoner og forhold på arbeidsplassen som kan påvirke den ansattes motivasjon og helse negativt. Et tips er å involvere de ansatte i denne prosessen, der hver enkelt får bidra til å belyse hvilke situasjoner i arbeidshverdagen som genererer stress, frustrasjon eller usikkerhet. Sammen kan dere utarbeide en tiltaksplan som skal inneholde konkrete handlinger for å øke mestring, medvirkning og motivasjon i arbeidshverdagen.
Alle arbeidsplasser har et psykososialt arbeidsmiljø. Hvordan kartleggingen og tiltaksplanen vil se ut i din virksomhet avhenger av arbeidets art og andre lokale forhold.
Slik sikrer du trivsel og motivasjon hos arbeidstakerne:
Dette innebærer god tilgang til leder, gode arbeidsbeskrivelser og forventningsavklaringer. Klar forståelse av egne oppgaver, ansvarsområder og arbeidsprosesser.
Forskning viser at disse tre lederprinsippene påvirker de ansattes helse og jobbtrivsel mest.
God balanse mellom jobb og privatliv, opplevelse av å kunne påvirke arbeidstidsordninger. Autonomi når det kommer til hvordan man gjennomfører arbeidsoppgavene.
God informasjonsflyt vedrørende endringer, beslutninger og fremtidsplaner i virksomheten
Godt samarbeid mellom kollegaer, positive tilbakemeldinger og kollegastøtte. Arbeidsplassen som kjelde til inkludering, vennskap og gode relasjoner.
Den ansatte kjenner på at ens tilstedeværelse er viktig, og at arbeidsgiver bryr seg om hvordan man har det.
Gode HMS og HR prosesser kjennetegnes av å systematisk sikre at disse elementene er til stede i den enkelte ansattes arbeidshverdag.
Lurer du på hvordan du skal gå frem? Ta kontakt med oss i DNA Kompetanse, vi bistår deg gjerne!
Kilder:
Arbeidstilsynet
STAMI Statens Arbeidsmiljøinstitutt