Arbeidstilsynet har i 2022 lansert muskel- og skjelettplager og arbeidsrelaterte psykiske plager som sine to nye fokusområder. Psykososiale arbeidsmiljøfaktorer anses å være en av hovedkildene til sykefraværet i Norge.
Høyt arbeidspress og lav kontroll over egen arbeidssituasjon er eksempler på arbeidsmiljøfaktorer som skaper stress og aktivering hos medarbeidere. Denne aktiveringen kan enten føre til eller opprettholde plager og smerter fra muskler og skjelett.
Andre eksempler på psykososiale arbeidsmiljøfaktorer er:
Forskning viser at alle disse faktorene vil være kilde til negative følelser hos arbeidstakere. Som følge av dette kan vår psykiske helse og muskel- og skjelettsystemet vårt påvirkes negativt.
Organisatoriske faktorer som omorganisering, jobbusikkerhet, nedbemmanning og turnusordninger er også eksempler på arbeidsmiljøfaktorer som påvirker helsen vår.
Når arbeidstilsynet kommer på tilsyn i virksomhetene vil de se etter HMS planer, prosedyrer og risikovurderinger som er foretatt innenfor psykososialt arbeidsmiljø. Mange virksomheter har derfor behov for å gjennomgå sine HMS planer og prosedyrer for risikokartlegging i forkant av tilsyn. Arbeidshverdagen til våre HMS rådgivere i DNA Kompetanse har hittil i 2022 derfor handlet mye om å bistå våre kunder i denne prosessen.
Hva kjennetegner et godt arbeidsmiljø?
Vi mennesker er ganske likt skrudd sammen når det handler om behovet for å føle seg anerkjent, kjenne på mestring og at vi blir hørt og sett når vi ytrer oss på arbeidsplassen. Dersom vi opplever det motsatte, responderer vi med stressrespons og mistrivsel.
Forskning som STAMI har gjennomført viser at ansatte som opplever følgende faktorer på jobb har mindre sykefravær og økt trivsel, jobbengasjement og ytelse: