Målsettinger med arbeidsmiljøundersøkelse kan være:
Alle disse momentene vil samlet sett gi informasjon om risikoen for arbeidsrelatert sykefravær.
Fordelen med en slik undersøkelse er å få synliggjort hva de ansatte kjenner på. En anonym undersøkelse er en mulighet til å få frem informasjon som ellers kanskje ikke når frem til leder. Forskning viser for eksempel at opplevelsen av ytringsklima på en arbeidsplass kan variere stort mellom dem som sitter på toppen og resten av medarbeiderne. Leder kan oppleve at man har kommunisert at døren alltid er åpen og at man ønsker tilbakemeldinger. Ansatte kan likevel har en rekke grunner til å ikke ta opp problemet eller innspillet sitt med leder.
Ulempen med anonyme undersøkelser er at man ikke får svar på annet enn det man spør om. Derfor bør spørsmålene velges med omhu. Man får heller ikke stilt kontrollspørsmål for å unngå misforståelser. Det er også viktig å være bevisst på at mennesker påvirkes av følelser og situasjonen man er i når undersøkelsen besvares, samt lengden på spørreundersøkelsen.
Våre tips for å lykkes med arbeidsmiljøundersøkelsen:
Ledelse, tillitsvalgte og verneombud bør være samstemt om hva som er hensikten med å gjennomføre kartleggingen. Reflekter sammen. Hva ønsker dere å finne ut? Hva skal kartleggingen brukes til?
Det er sannsynlig at dette i så fall vil påvirke medarbeidernes tilbakemeldinger. Slike utfordringer er klokt å løse så tidlig som mulig, ikke vent med å adressere dette. Konfliktsaker og kjent mobbing i arbeidsmiljøet bør løses før gjennomføring av undersøkelsen. Bedriftshelsetjenesten er en erfaren veileder i slike saker. Her kan du lese mer om hvordan vi kan bistå.
Bruk kunnskapsbaserte metoder, måleskalaer og instrumenter. Spør bedriftshelsetjenesten om råd og bistand i utarbeidelsen av undersøkelsen. Vi anbefaler ikke å utarbeide spørsmålene på egen hånd.
Vi har spisskompetanse på arbeidsmiljø og arbeidsmiljøundersøkelser. Vi bistår og veileder din bedrift i planlegging, gjennomføring og oppfølging av undersøkelsen.
Vi anbefaler at det settes av god tid, gjerne i flere omganger før og etter selve undersøkelsen, der det gis rom for at ansattgruppen medvirker til gjennomføring og oppfølging.
Fasen i etterkant av gjennomføringen får ofte for lite oppmerksomhet, men er kritisk å prioritere for å oppnå gode resultater.
Medarbeidere legger ofte stor innsats i å besvare undersøkelsen, og det er positivt å oppleve at besvarelsen blir tatt på alvor i form av åpen og utforskende dialog.
Husk å også ha et stort fokus på bevaringspunkter, altså hva som allerede fungerer og hva dere er gode på!
Dette er et punkt som ikke kan understrekes godt nok. Sett av tid til å utarbeide handlingsplan og tiltak i etterkant av undersøkelsen. Dette bør gjennomføres sammen ansattrepresentanter. Bedriftshelsetjenesten kan veilede dere i denne prosessen.
Årlige arbeidsmiljøundersøkelser vil gi virksomheten informasjon om effekten av tiltakene som er iverksatt. Forskning viser at jevnlig og systematisk fokus på arbeidsmiljøet har effekt på sykefravær, trivsel, motivasjon og ytelse.
Hold arbeidsmiljøundersøkelsen “varm” ved å synliggjøre og snakke om forbedringene dere har fått til på arbeidsplassen. Dette kan bidra til økt svarprosent og engasjement på fremtidige undersøkelser.
Med den brukervennlige appen vår DNA Fokus kan virksomheten måle trivselsfaktorer gjennom året. Virksomheten velger selv hvor hyppige intervaller som legges inn. Ansatte på sin side får større eierskap til egen arbeidssituasjon, ved at de er deltagende i forbedringsprosessen.
Husk at et trygt ytringsklima er en HMS-målsetting som sikrer utvikling og kvalitet på tjenestene, trygge psykososiale rammer på arbeidsplassen og som påvirker trivsel og jobbmotivasjon positivt.
Vi ønsker alle våre samarbeidsbedrifter en god start på årets tredje kvartal! Husk at vi er her for å bistå deg i det systematiske HMS arbeidet.
Kilder:
Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI)
Idebanken.no